9 Ocak 2009 Cuma

prostat-icin-nasil-beslenmeliyiz

Prostat için nasıl beslenmeliyiz?

Prostat kanseri erkeklerde en çok görülen ikinci kanser türüdür, her yıl yaklaşık 780 bin erkeğe tanı konulmaktadır. Peki nasıl beslenilmeli?

Dilara Koçak

Amerika Kanser Derneği’ne göre bu altıncı en öldürücü kanser çeşidi ve senede yaklaşık 250 bin erkeğin ölümüne neden oluyor.

Araştırmacılar yıllardır prostat kanserinin nedenini araştırmakta. Amerikalı araştırmacıların yayınladığı yeni çalışmalara göre, basit kan testlerinin kullanılması, potansiyel olarak ölümcül prostat kanseri için yüksek risk altındaki erkeklerin teşhis edilmesine yardımcı oluyor.
Teşhis konulan erkekler, var olan ilaçlarla kolayca tedavi edilebiliyor. Bu ilaçlar kan dolaşımındaki kalsiyum seviyelerini azaltmaya yardımcı olabiliyor.

Hayvansal gıdayı azaltıp bol taze sebze tüketin
Mümkün oldukça taze ve organik yiyecekler yiyin.
Günlük beslenmenize greyfurt ekleyin (Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanı-yorsanız önce beslenme uzmanı ile görüşün).
Düzenli olarak bakliyat tüketin.
Her gün taze sebze yiyin, özellikle kök ailesi sebzelerinden (brokoli, karnabahar, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, pancar vs). Günde dört porsiyon sebze yiyen erkeklerin prostat kanseri olma riski, günde iki porsiyondan az yiyen erkeklerin neredeyse yarısı.
Hayvansal gıda tüketiminizi, özellikle hayvansal yağ, süt ürünleri ve kırmızı et tüketiminizi azaltın.
Beslenmenize avokado, yeşil çay, pancar ekleyin.
Sıklıkla domates ürünleri tüketin.
Tam tahıllı pirinç, makarna, ekmek ve kepekli kraker yiyin (haftada birkaç kez pirinç, makarna gibi tam tahılları domates sosu, zeytinyağı, sarımsak, soğan, baharat ve tofuyla birlikte yiyin).
Gerekli yağlar, selenyum, çinko, E vitamini, besinsel lif ve fitosterol için düzenli olarak kabuklu yemiş ve tohum yiyin, özellikle keten tohumu tercih edin.
Tatlı olarak taze veya kurutulmuş meyve yiyin.
Eğer et yerseniz kırmızı et yerine balık ve tavuk yiyin.
Her gün baharat kullanın, özellikle biberiye, zencefil, sarımsak, zerdeçal, fesleğen, adaçayı, kekik, köri baharatı.
Taze zencefil, havuç, greyfurt ve pancarın taze olarak suyunu sıkıp günlük 1 bardak için. Brokoli ve domates suyu da eklenebilir.
Gerekli durumda tercih olarak en fazla iki kadeh kırmızı şarap için.

Kandaki yüksek kalsiyum seviyesi prostat kanseri için risk
Amerika Ulusal Sağlık ve Beslenme Enstitüsü tarafından (NHANES) 2 bin 814 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada yüksek kan kalsiyum seviyesi ile prostat kanseri arasındaki direkt bağlantıyı ortaya çıkarmak için inceleme yapılmış. İncelemeler sonucunda kandaki kalsiyum seviyesi en yüksek olanların daha az olanlara göre daha fazla risk taşıdığı bildirilmiştir.

Aile öyküsü önemli
Ancak yüksek kalsiyum seviyesi ve prostat kanseri gelişme riski, ailenin kalıtsal geçmişiyle oldukça ilintilidir.
Bu araştırma süresince toplamda 85 prostat kanseri vakası ve 25 prostat kanserinden ölüm meydana gelmiş, araştırmaya katılanlar tarafından verilen kan örnekleri ise ortalama olarak kanserin ortaya çıkışından yaklaşık 10 sene kadar önce verilmiş. Bu da demek oluyor ki ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlar çok erken yaşta takibe alınmalı.
Çalışmanın yürütücülerinden olan Wake Forest Üniversitesi’nden Gary Schwartze, “Eğer gerçekten serumdaki kalsiyumun yüksek olması kişiye prostat kanseri için risk yaratıyorsa, bu çok iyi bir haber. Çünkü serumdaki kalsiyum seviyesi değiştirilebilir” diyor.

Prostat kanseri riskini artıran; kalsiyum kan seviyesi mi yoksa vücuttaki kalsiyum seviyesi mi?Prostat kanseri riskini artıranın gerçek kalsiyum kan seviyelerinin mi yoksa vücuttaki kalsiyum seviyesini normal seviyede tutma işlevini gösteren paratroid hormon seviyelerinin mi olduğu net değil. Kandaki yüksek kalsiyum için tedavi olan kişiler genellikle kronik böbrek yetmezliği olan kişilerdir ve bu da D vitamini seviyelerini beraberinde getirir. Düşük D vitamini seviyeleri de paratroid hormon seviyelerini yükseltmektedir.
Wisconsin Üniversitesi’nden Halcyon Skinner adlı başka bir araştırmacı da, günlük diyetteki kalsiyumla kandaki kalsiyum seviyesi arasında çok düşük bir ilişki olduğunu söylüyor.
Buna rağmen, prostat kanseri için yüksek risk altında bulunan erkeklerin yüksek kalsiyum içeren yiyeceklerden az yemelerinin avantaj sağlamadığı vurgulanıyor.


Devamını okuyun>>

25 Aralık 2008 Perşembe

corbanin tadi kisin cikar

Çorba, içindeki malzemenin özelliklerine göre birçok besin öğesini içeren besleyici bir yemek. Yöresel özelliklere göre farklı malzemelerle hazırlanan çorbalar, dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır

Dilara Koçak

Geleneksel sofralarımızda başlangıç yemeğimiz genelde çorbadır. Dünya genelinde Rusya ve Meksika’dan sonra en çok çorba tüketen ülkeymişiz. AC Nielsen tarafından 2006 yılında yapılan çalışmaya göre çorba, pilavdan sonra en çok tükettiğimiz yiyecek... Evlerimizde en çok mercimek, şehriye, ve tarhana çorbası pişiyor. Sabah kahvaltısından başlamak üzere her öğünde yaygın olarak çorba tüketiliyor, öğle ve akşam hatta uzun gecelerin sabahı çorba ile kapanıyor. Yöresel özelliklere göre pek çok farklı malzeme ile hazırlanabilen çorbalar dengeli beslenmenin önemli bir parçası.

Hem lezzetli hem sağlıklı
Çorba, içindeki malzemenin özelliklerine göre birçok besin öğesini içeren besleyici bir yemek.
Yoğurt çorbası iyi bir kalsiyum kaynağı
Mercimek veya ezogelin çorba protein ve lif açısından zengin
Tavuklu veya etli çorbalar, hayvansal protein sağlıyor
Sebzeli çorbalar iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağı olabiliyor
Yumurta eklenerek hazırlanan çorbalar protein açısından zenginleşmiş oluyor
Süt ve sebze ilave edilen çorbalar çocuklar için çok besleyici
Benim en sevdiğim çorba, annemin tavuklu nohutlu çorbası, aslında bir yemek kadar da besleyici ve doyurucu tarifini aşağıda bulacaksınız ben onu yediğimde normal bir tabak yemiş kadar doyuyorum, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Dilara’nın Vicdan Çorbası bir diyetisyenden beklendiği üzere çok yenilmiş bir gün sonrasında vicdanınızı rahatlatmak için uygulayabi-leceğiniz kilo kaybını kolaylaştırıcı bir tarif ama sakın önyargılı olmayın hem lezzetli hem de marifetli.
Vezire’nin Özbek Çorbası ise benim evdeki yardımcımın en özel çorbası. Bir diyetisyene yemek beğendirmenin kolay olmadığından şikâyet etse de ben halimden memnunum, çünkü bu çorbada annemin çorbası gibi içinde her şey olan bir yemek akşam kocaman bir kase içtiğimde yanına biraz da salata veya sebzeyle masadan çok mutlu kalkıyorum.

Bol ödüllü arkadaşım Sahrap Soysal’a gelince kendisi gerçekten dünya çapında ödüllü bir yemek yazarı ve onun ev davetleri hep baştan çıkarıcı. Çorbayla ilgili bir şeyler yazacağımı söyleyince, bizimle “Derviş Sofraları” isimli kitabındaki Buğday Çorbası’nın tarifini paylaştı. Buğday Çorbası Selçuklu Türkleri arasında çok yaygınmış ve yoğurtla yapılıyor.

“İnsanın midesi çorba ister”
Günümüzde yörelere göre bu çorbaya fasulye, mısır, pirinç gibi malzemeler de eklenebiliyor.
Sahrap Hanım’ın notlarına göre Mesnevi’de “İnsanın midesi buğday çorbası ister” diye de bir beyit bulunuyormuş.


Şimdi, bu çorbaların tarifine ve içeriğine diyetisyen penceresinden bir bakalım

Dİlara’nın Vicdan Çorbası
2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 1 çorba kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, birer demet nane, maydanoz, dereotu, birer tutam kimyon, pul biber, kuru nane, karabiber, 2-3 diş sarımsak, az tuz, limon suyu ve 2-3 bardak suyu beraber pişirin, daha sonra blenderdan geçirin.

Annemİn Tavuklu Nohutlu Mersİn Çorbası
1 adet tavuk göğsünü haşladıktan sonra elinizle ufak ufak parçalara ayırın, kaynayan suya biraz, pirinç, biraz haşlanmış nohut biraz biber salçası, biraz domates salçası, karabiber, tuz ve kuru nane ekleyin. Pirinçler yumuşayınca tavukları tekrar ilave edin, 5-6 dakika sonra çorbanız hazır. Dilerseniz biraz limon sıkabilirsiniz
Değerlendİrme: Çorbaya hiç yağ koymadan tavuğun suyu ile pişirilmesi, içinde nohut ve pirinç gibi tahıllar olması protein ve karbonhidrat dengesi açısından çok iyi tavsiye ederim.

Sahrap’ın Buğday Çorbası
1 su bardağı aşurelik buğdayı 1 gece önceden ıslayın. Ertesi gün bu suyu döküp temiz ve bol suyla haşlayın. Diğer tarafta 1 çorba kaşığı un, 1 yumurta ve 1 kg yoğurdu tel çırpıcı ile çırpın. İçine et ya da tavuk suyu ile biraz tuz ekleyip ateş üzerine alın. Haşladığınız buğdayı da ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın, sık sık karıştırarak en az 15 dakika bekleyin. Kıvamı koyulaşan çorbayı ocaktan alıp üzerine kuru nane ekleyerek servis edebilirsiniz.
Değerlendİrme: Aşurelik buğdayın besin değeri iyi, kan şekerini hızlı yükseltmez, içindeki yoğurt kalsiyum ve protein açısından çok değerli. Sağlıklı sofralar için çok uygun.

Vezİre’nİn Özbek Çorbası
2 kabak, 1 soğan, 3-4 diş sarımsak, 3-4 parça brokoli, bir demet dereotu, bir demet maydanoz, biraz tuz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2-3 bardak su içinde hep beraber kaynatılacak daha sonra blenderdan geçirilecek. Diğer tarafta yağsız kıyma, pirinç, az tuz, karabiberle hazırlanmış minik köfteler yağda kızartılacak. Daha sonra blenderdan geçen karışıma ilave edilip 10 - 15 dakika beraber kaynatılacak.

Değerlendİrme: Ana yemek olarak servis edilebilecek bir çorba tarifi köftelerin yağda kızarması dışında çok dengeli bir içerik ve sağlıklı bir seçim olduğunu düşünüyorum denemenizi tavsiye ederim.
milliyet.com.tr
Devamını okuyun>>

dilara kocak-saglikli-beslenme-corba-tarifleri


Çorba, içindeki malzemenin özelliklerine göre birçok besin öğesini içeren besleyici bir yemek. Yöresel özelliklere göre farklı malzemelerle hazırlanan çorbalar, dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır
Dilara Koçak



Geleneksel sofralarımızda başlangıç yemeğimiz genelde çorbadır. Dünya genelinde Rusya ve Meksika’dan sonra en çok çorba tüketen ülkeymişiz. AC Nielsen tarafından 2006 yılında yapılan çalışmaya göre çorba, pilavdan sonra en çok tükettiğimiz yiyecek... Evlerimizde en çok mercimek, şehriye, ve tarhana çorbası pişiyor. Sabah kahvaltısından başlamak üzere her öğünde yaygın olarak çorba tüketiliyor, öğle ve akşam hatta uzun gecelerin sabahı çorba ile kapanıyor. Yöresel özelliklere göre pek çok farklı malzeme ile hazırlanabilen çorbalar dengeli beslenmenin önemli bir parçası.

Hem lezzetli hem sağlıklı
Çorba, içindeki malzemenin özelliklerine göre birçok besin öğesini içeren besleyici bir yemek.
Yoğurt çorbası iyi bir kalsiyum kaynağı
Mercimek veya ezogelin çorba protein ve lif açısından zengin
Tavuklu veya etli çorbalar, hayvansal protein sağlıyor
Sebzeli çorbalar iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağı olabiliyor
Yumurta eklenerek hazırlanan çorbalar protein açısından zenginleşmiş oluyor
Süt ve sebze ilave edilen çorbalar çocuklar için çok besleyici
Benim en sevdiğim çorba, annemin tavuklu nohutlu çorbası, aslında bir yemek kadar da besleyici ve doyurucu tarifini aşağıda bulacaksınız ben onu yediğimde normal bir tabak yemiş kadar doyuyorum, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Dilara’nın Vicdan Çorbası bir diyetisyenden beklendiği üzere çok yenilmiş bir gün sonrasında vicdanınızı rahatlatmak için uygulayabi-leceğiniz kilo kaybını kolaylaştırıcı bir tarif ama sakın önyargılı olmayın hem lezzetli hem de marifetli.
Vezire’nin Özbek Çorbası ise benim evdeki yardımcımın en özel çorbası. Bir diyetisyene yemek beğendirmenin kolay olmadığından şikâyet etse de ben halimden memnunum, çünkü bu çorbada annemin çorbası gibi içinde her şey olan bir yemek akşam kocaman bir kase içtiğimde yanına biraz da salata veya sebzeyle masadan çok mutlu kalkıyorum.

Bol ödüllü arkadaşım Sahrap Soysal’a gelince kendisi gerçekten dünya çapında ödüllü bir yemek yazarı ve onun ev davetleri hep baştan çıkarıcı. Çorbayla ilgili bir şeyler yazacağımı söyleyince, bizimle “Derviş Sofraları” isimli kitabındaki Buğday Çorbası’nın tarifini paylaştı. Buğday Çorbası Selçuklu Türkleri arasında çok yaygınmış ve yoğurtla yapılıyor.

“İnsanın midesi çorba ister”
Günümüzde yörelere göre bu çorbaya fasulye, mısır, pirinç gibi malzemeler de eklenebiliyor.
Sahrap Hanım’ın notlarına göre Mesnevi’de “İnsanın midesi buğday çorbası ister” diye de bir beyit bulunuyormuş.


Şimdi, bu çorbaların tarifine ve içeriğine diyetisyen penceresinden bir bakalım

Dİlara’nın Vicdan Çorbası
2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 1 çorba kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, birer demet nane, maydanoz, dereotu, birer tutam kimyon, pul biber, kuru nane, karabiber, 2-3 diş sarımsak, az tuz, limon suyu ve 2-3 bardak suyu beraber pişirin, daha sonra blenderdan geçirin.

Annemİn Tavuklu Nohutlu Mersİn Çorbası
1 adet tavuk göğsünü haşladıktan sonra elinizle ufak ufak parçalara ayırın, kaynayan suya biraz, pirinç, biraz haşlanmış nohut biraz biber salçası, biraz domates salçası, karabiber, tuz ve kuru nane ekleyin. Pirinçler yumuşayınca tavukları tekrar ilave edin, 5-6 dakika sonra çorbanız hazır. Dilerseniz biraz limon sıkabilirsiniz
Değerlendİrme: Çorbaya hiç yağ koymadan tavuğun suyu ile pişirilmesi, içinde nohut ve pirinç gibi tahıllar olması protein ve karbonhidrat dengesi açısından çok iyi tavsiye ederim.

Sahrap’ın Buğday Çorbası
1 su bardağı aşurelik buğdayı 1 gece önceden ıslayın. Ertesi gün bu suyu döküp temiz ve bol suyla haşlayın. Diğer tarafta 1 çorba kaşığı un, 1 yumurta ve 1 kg yoğurdu tel çırpıcı ile çırpın. İçine et ya da tavuk suyu ile biraz tuz ekleyip ateş üzerine alın. Haşladığınız buğdayı da ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın, sık sık karıştırarak en az 15 dakika bekleyin. Kıvamı koyulaşan çorbayı ocaktan alıp üzerine kuru nane ekleyerek servis edebilirsiniz.
Değerlendİrme: Aşurelik buğdayın besin değeri iyi, kan şekerini hızlı yükseltmez, içindeki yoğurt kalsiyum ve protein açısından çok değerli. Sağlıklı sofralar için çok uygun.

Vezİre’nİn Özbek Çorbası
2 kabak, 1 soğan, 3-4 diş sarımsak, 3-4 parça brokoli, bir demet dereotu, bir demet maydanoz, biraz tuz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2-3 bardak su içinde hep beraber kaynatılacak daha sonra blenderdan geçirilecek. Diğer tarafta yağsız kıyma, pirinç, az tuz, karabiberle hazırlanmış minik köfteler yağda kızartılacak. Daha sonra blenderdan geçen karışıma ilave edilip 10 - 15 dakika beraber kaynatılacak.

Değerlendİrme: Ana yemek olarak servis edilebilecek bir çorba tarifi köftelerin yağda kızarması dışında çok dengeli bir içerik ve sağlıklı bir seçim olduğunu düşünüyorum denemenizi tavsiye ederim.
Devamını okuyun>>

17 Kasım 2008 Pazartesi

zayiflamayi kolaylastiracak tavsiye ve cozumler

Zayıflamanızı kolaylaştıracak çözümler

Her metabolizmanın enerji ihtiyacı farklıdır, metabolik hız parmak izi gibi kişilere göre değişmektedir.

Kendinizi iyi hissettiğiniz kiloyu arzu etmeniz çok normal fakat en son ne zaman o kiloda kaldınız ve bu kilonuzu uzun müddet koruyabildiniz mi?İşte bu soruların cevabı önemlidir.
En iddiasız miktarda kilo kaybı bile sağlık bakımından büyük fayda sağlayabilir. Yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, uyku bozuklukları ve bir çok tıbbi sorun, en iddiasız kilo kaybı ile bile düzelme göstermiştir. Bu gerçek her şeyi değiştirir. Hemen herkes kendini daha iyi hissettiği ve sağlık problemleri riskini azalttığı daha sağlıklı bir kiloya erişmeyi başarabilir.

Kilo verirken başarıya giden 3 önemli nokta:

Hedef Yöntem Motivasyon

Hedeflerinizi belirleyin

Hedefler her zaman için planlı bir biçimde diyetinize uymanıza yardım eder. Ulaşmak istediğiniz şeyler için detaylı bir biçimde plan yapmak başarınızın bir kısmını oluşturacaktır. Mesela 10 kilo verebilmek için kendinize 3 ay süre verin. Zamanlamanız için bir tablo hazırlayın ve her hafta alışveriş stratejilerinizi, yaptığınız egzersizleri ve ileriye dönük planlarınızı liste halinde yazın. Bunlar sizin motivasyonunuzu artıracak ve gerçekleştirme oranınızı yükseltecektir.

Başarınızı HAYAL EDİN

Genelde atletler elde etmek istedikleri başarılarının her aşamasının zihinlerinde provasını yaparlar ve bu küçük zihin oyunu kişinin kendisini bu başarıya ulaşabileceğini hissetmesini sağlar.
Aynı şekilde, siz de kendi hedeflerinizin gerçekleşmiş olduğunu, senaryoyu gözünüzde canlandırın. Mesela akşam yemeği için doğru tercihler yaptığınızı gözünüzde canlandırabilirsiniz ya da akşam bir davette önünüze gelen çikolatalı sufleyi yemek yerine sabah tartıda göreceğiniz hafiflemiş kilonuzu düşünün. Aklınıza geldikçe bu senaryoları tekrar edin.

Kendinizi SABOTE etmeyin

Bir çok kez aslında farkında olmadan kendimize yeteri kadar güvenmediğimiz ve asla kilo veremeyeceğimizi düşündüğümüz için diyetimizi sabote ederiz. Kendinizi bu tarz şeyleri düşünürken yakalarsanız hemen bunu olumlu sözlere yer değiştirmeye çalışın.
Örnek olarak; ‘İstediğim kadar kilo veremedim ama bunu değiştirebilirim. Şu andan itibaren kendime haftada 3 kere olacak şekilde egzersiz planı hazırlayacağım.’ diyebilirsiniz.
Sağlıklı beslenmeye başlamak için hiç bir zaman geç değildir genelde diyete başlamak için ayın ilk günü ya da haftanın ilk günü beklenir. Buna hiç gerek yok karar verdiğiniz andan itibaren değişime başlayın.

Kendi kendinizin KOÇU olun

Bazı insanlar kendilerini küçük görmenin alçakgönüllülük olduğuna inanırlar. Fakat siz arkadaşlarınızı şişman veya çirkin diye çağırır mısınız? Aynı saygıyı siz de görmek istersiniz değil mi?
Bu sebeple kendi kendinizin en yakın arkadaşı olmayı deneyin. Aksaklıkları kafanıza takmayın ve ilerleyişinizi kutlayın. Bunun en iyi yollarından birisi de hayatınızın tüm alanlarında sahip olduğunuz kişisel, profesyonel ve fiziksel becerilerinizi liste halinde sıralamanız olacaktır.
Bugünden itibaren yaptığınız tüm doğru şeyleri not edin. Doğruların büyük bir hızla artması sizi şaşırtacak.

Kendinize güvenin

Kendinize olan güveniniz hakkında tereddütünüz mü var? Bunun bir yolu da kendinize olan inancınızı olumlu cümleler ile desteklemektir; basit, kendinizi onaylayıcı ifadeleri hergün tekrarlamaya çalışın size destek olabileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza bunu açıkça anlatın. Sizi iyi tanıyan birilerinin önceki başarılarınızı hatırlatması kendinize olan güveni tazelemenize yardım edebilir.

Battı balık yan gider demeyin

Ya hep ya da hiç şeklinde düşünmemeye çalışın, Mesela sırf bir öğünde fazla yediniz diye diyetinizi mahvettiğinizi düşünmeyin. Kendinize karşı daha nazik olun ve yaşanan aksilikleri, öğrenmek için bir fırsat olarak görmeye çalışın.

Hedeflerinizin peşinden gidin

Kilo kaybetmekle ilgili hedeflerinize ulaşacağınıza dair olan inanç çok önemlidir. Fakat bunu aynı zamanda beslenmede davranış değişiklikleri yaparak ve aynı zamanda fiziksel aktivitenizi artırarak gerçekleştirmelisiniz. Kendinizi sadece incecik olarak düşünemezsiniz ama beklentilerinizi etkin kılmak için kendinizi doğru ruh durumu içerisinde düşünebilirsiniz.
Diyetisyen Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak metebolizma hizlandirici corba tarifi

Dilara Koçak'tan metabolizma hızlandırıcı çorba tarifi

Diyetisyen Dilara Koçak’tan Diyete başladıktan sonra dayanamayıp diyeti bozan ancak pişman olanlar için metabolizma hızlandırıcı çorba tarifi (vicdan çorbası ) :
2 adet kabak (lif ve su oranı yüksek ve düşük kalorili)
2 adet soğan (iAntioksidan
2 adet domates (likopen içerir)
2 yemek kaşığı bulgur (tam tahıl ,lif ve bitkisel protein içerir ve tok tutar)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı (kalp dostu)
2-3 diş sarımsak (bağışıklık sistemi ve kalp için faydalı)
Az tuz
Limon
1er demet nane ,maydanoz ,dereotu
Pul biber, kimyon, karabiber
Malzemeleri blenderdan geçirerek 2 bardak su ile pişirerek hazırlayın. Afiyet olsun!
Diyetisyen Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

16 Kasım 2008 Pazar

dilara kocak uc gunluk detoks


Dilara koçak 3 günlük detoks

1.gün
Sabah: 1 bardak kefir ve 10 adet fındık
Ara öğün: 1 adet meyve
Öğle: Kabak çorbası (sınırsız)
Ara öğün: 1 adet meyve + 10 adet fındık
Akşam : Kabak çorbası (sınırsız)
Ara öğün: 1 adet meyve

2.gün

Sabah: 1 probiyotik yoğurt, 1 kaşık yulaf, 2 adet kuru kayısı
Ara öğün: 10 adet badem
Öğle: Kabak çorbası (sınırsız)
Ara öğün: 1 adet meyve
Akşam : Izgara balık ve salata
Ara öğün: 1 adet meyve

3.gün
Sabah: 1 yumurta,1 grissini
Öğle: 1 tabak mercimek yemeği (etsiz) ve salata
Ara öğün: 1 adet meyve
Akşam : Kabak çorbası ve ızgara balık
Ara öğün: 1 meyve

Bunları da yapmalısınız:
Arınma süresi boyunca bol su içmelisiniz,
Çay çeşitlerini sınırsız içilebilirsiniz.
Kahve ve kafein içeren içeceklerden ve alkolden uzak durmalısınız.
Gün içinde istediğiniz kadar salatalık, domates, biber, marul ve kereviz sapı tüketebilirsiniz.

kabak çorbası tarifi
Malzemeler:
2 adet kabak
2 adet soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı (YK) bulgur
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
Az tuz
Limon
1 demet nane
1 demet maydanoz
demet dereotu
Pul biber, kimyon, karabiber

Hazırlanışı: Blenderdan geçirilen bütün malzemeler 2 bardak su ile pişirilerek hazırlanır. Afiyet olsun!

Diyetisyen Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

10 Kasım 2008 Pazartesi

sadece anneler asermez

Sadece anneler aşermez!
Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre hormonal değişiklikler yiyecek aşermelerinin çoğunun sorumlusu. Aşermede psikolojik faktörler muhtemelen fiziksel ihtiyaçlardan daha etkili oluyor.

Dilara Koçak

Hepimiz zaman zaman belli bir yiyecek veya içecek için dayanılmaz bir istek duyarız. Ancak belli bir yiyecek için duyulan bu ani istek nadiren gerçek bir aşermedir. Çoğunlukla geçici bir istektir oysa aşerme bundan çok daha derindir ve göz ardı edemeyeceğiniz sürekli bir istektir

Kadınlar erkeklerden daha fazla aşerme hissi duyarlar Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre hormonal değişiklikler yiyecek aşermelerinin çoğunun sorumlusu. Özellikle stres zamanlarında, hamilelikte veya menstrual dönemin farklı zamanlarında ortaya çıkan aşermelerin sebebi hormonlar olabiliyor. Bu teoriye göre değişen hormon seviyeleri beynin seratonin ve diğer kimyasalları üretmesini etkiliyor, bu değişiklikler belli yiyecekleri için arzu duyulmasını tetikleyebiliyor.

Karbonhidrat aşermelerine karşı protein kalkanı önemli: Karbonhidrat aşermeleri obeziteyle yakından bağlantılı ancak tam tahıl açısından zengin, nişastalı yiyeceklerin proteinle tüketildiği bir diyet tatlı aşermelerini biraz engelleyebilir. Çünkü bu kompleks karbonhid-ratlar ve protein şekerden daha yavaş emilir. Böylece sabit bir kan şekeri seviyesi sağlar. Basit şekerleri protein olmadan tüketmek sürekli tatlı yeme ihtiyacı doğurur. Canınız tatlı çektiğinde yanında süt veya yoğurt gibi bir protein de tüketin.

Teslim mi olmalı kaçınmalı mı? Bazı uzmanlar yiyecek aşermelerinin “vücudun bilgeliğini” yansıttığına inanır; belirli yiyecekleri yeme isteğini besinsel bir ihtiyacı karşılamak için duyarız. Ancak genelde pek de besleyici olmayan yiyecekleri aşeririz ve bu durumlarda psikolojik faktörler muhtemelen fiziksel ihtiyaçlardan daha etkilidir. Bazı insanlar için yiyecek duygusal bir boşluğu dolduruyor olabilir böylece stres veya üzüntü dönemlerinde belirli yiyeceklere dönerler. Telkinin gücü de başka bir muhtemel tetikleyicidir bu yüzden en sevilen yemeğin hafif bir kokusu bile yoğun bir istekle sonuçlanabilir.
İnsanlar sıklıkla bir aşermeden kaçınma hatasına düşerler. Bazıları başarılı olabilir ancak genelde kaçınma daha da güçlü bir istekle sonlanır. Aşerilen yiyecek ciddi bir sağlık riski oluşturmadığı sürece (yüksek tansiyonu olan birinin tuzlu yiyecekler aşermesi gibi) uzmanlar bu özlemi gidermenin ancak bunu ılımlı bir şekilde yapmanın daha iyi olduğu görüşündeler. Daha sağlıklı bir yaklaşım aşermeyi sezerek önceden tatmin etmektir. Örneğin bir kadın menstrüasyon öncesi her zaman tatlı aşeriyorsa bunu kan glikoz seviyelerini yükselten nişastalı besin tüketimini artırarak azaltabilir. Doğal şekerler açısından zengin olan meyvelerden tüketmek de tatlı ihtiyacını karşılayabilir.
Bazı ilaç tedavileri, özellikle steroitler ve hormonlu preparatlar yiyecek aşermelerini artırabilir.

Aşırı acıkmaktan kaçınmak da tatlı veya yağlı yiyecekleri aşermenin önüne geçebilir. Açlık vücudun yakıtının az kaldığını bildirme şeklidir; kaçınması neredeyse imkansız olan güçlü bir dürtüdür. Açlığı ve bunu takip eden aşırı yemeğe yol açan güçlü aşermeleri engellemenin yolu küçük ve sık öğünler yemektir.

Hamilelik aşermeleri
Hamile kadınlar sıklıkla turşu ve diğer tuzlu yiyecekleri aşerirler. Bu durumda aşermeler fiziksel bir ihtiyaca işaret eder. Hamilelik sırasında kan hacmi iki katına çıkar ve sonuç olarak uygun bir sıvı dengesi sağlamak için fazladan sodyuma ihtiyaç duyar. Normalde yemeğe tuz eklemek gerekli sodyumu sağlar. Eğer aşermeler çamaşır kolası, toprak, kil ve buz gibi sindirilemeyen tuhaf maddeler içinse bu “pika” ya girer ve ciddi bir tıbbi veya psikolojik soruna işarettir ve uzmanların yardımını gerektirir. (pika: çocuklarda ve akıl hastalarında rastlanılan, besin olmayan maddelere karşı anormal iştah görülmesi) Buz aşermesinin demir eksikliğine işaret ettiği söylenmektedir, bunun tersine bu eksiklik çamaşır kolası, kil ve demire tutunan ve emilimini engelleyen diğer maddelerin yenmesinden dolayı olabilir.


Devamını okuyun>>

06 Kasım 2008 Perşembe

dilara kocak

Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak
Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Ün. Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldu 1996 yılında aynı üniversite de yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Yönetici geliştirme programını tamamladı.
1994-1999 döneminde çeşitli hastanelerde klinik alanda ve yönetici olarak görev yaptıktan sonra 1999 -2004 yıllarında Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Bölümü Şefi olarak çalıştı, kendisi halen Amerikan Hastanesi Konsultan Diyetisyenidir.

2003 Ekim -2004 Şubat tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletlerin’ de konusu ile ilgili gözlemler yaparak bu yöndeki tecrübelerini güçlendiren Dilara Koçak ‘ın bir çok uluslararası ve ulusal bilimsel araştırması bulunuyor.

Şirketlerin ve şirket çalışanlarının beslenmelerine yönelik danışmanlık ile wellness kavramını geliştirme konusunda Türkiye’de yeni bir sektör açmış olan Koçak şu anda kurmuş olduğu Mezura Kliniğin’ de uzman doktor, psikolog ve diyetisyenlerden oluşan ekibi ile hem bireylere hem de kurumlara danışmanlık hizmeti veriyor. Mezura ekibi Türkiye deki birçok şirkete, yönetici ve işadamına beslenme koçuluğu yapıyor.

2006 ve 2007 yılı “ iyi yaşam günlüğü” çalışmalarının yazarı olan Dilara Koçak Amerikan Diyetisyenler derneği “Kilo kontrol ve yönetimi” sertifikasına sahiptir. Türkiye Diyetisyenler Derneği ve Endokrinoloji, Obezite ve Metabolizma Dernekleri Üyesi olan Koçak Milliyet gazetesi sağlık ve beslenme yazarıdır.”Dilara Koçak ile İyi Yaşam” isimli kitabı ise 2007 yılında okurlarıyla buluşmuştur.

dilara kocak pretoks kuru
dilara kocak vicdan corbasi yapimi
dilara kocak peynirin faydalari
dilara kocak selulitten korunma icin diyet
dilara kocak diyet icin oneriler
dilara kocak selulit diyeti yaparken
dilara kocak uc gunluk detoks diyeti
dilara kocak ramazanda kilo almamak icin
dilara kocak ramazan bayrami beslenme
dilara kocak zayiflamayi kolaylastirici oneriler
dilara kocak dash diyeti
dilara kocak metebolizma hizlandirici corba
Devamını okuyun>>

dilara kocak pretoks kuru

Dilara Koçak Toksinlerden kurtulmak için Pretoks Kürü
Ölçüyü aşmış olabilirsiniz ama yarından itibaren başlayacağınız dört günlük "Pretoks Kürü" ile kısa sürede forma girebilirsiniz

Abur cubur yemenin verdiği ağırlık ya da alkol tüketimi sonrası oluşan mide bulantısı, baş ağrısı gibi şikayetleri bedeninizden uzaklaştırmak için sadece 4 günlük pretoks kürünü uygulamak size yetecek.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, "Eyvah kilo almışım" derken bulmamanız için; pretoks kürünü öneriyor. Koçak; "Pretoksun amacı karaciğeri dinlendirmektir" diyerek şu bilgileri verdi: "Ter ile toksinleri atmak, yeterli sıvı ile böbrekleri çalıştırmak pretoksun temelini oluşturuyor.

Dört günlük beslenme programını sauna, buhar banyosu ve masajla pekiştirmek de kürün etkisini artırıyor." Ayurveda Uzmanı ve ünlülerin diyetisyeni Dr. Ender Saraç ise yeni bir görünüm kazanmak için 4 günlük pretoks programının çok etkili bir yöntem olduğunu söyledi.

Neden vücudumuzda toksin birikiyor?
  • İlaç kullanımı
  • cıva gibi ağır metaller, tarım ilacı kalıntıları, gıda katkı maddeleri
  • sağlıksız beslenme, doymuş yağ, tuz ve şeker kullanımının artması
  • hareketsiz yaşam tarzı
  • stres
  • alkol ve sigara kullanımı
  • Vücut fonksiyonları sonucu oluşan son yıkım ürünlerinin atılamayıp birikmesi

BİR GÜNLÜK ÖRNEK DETOKS DİYETİ

SABAH KALKINCA
1 bardak ılık su (yarım limon suyu katılarak yavaş yavaş içilecek)

KAHVALTI

2 ince dilim kepekli ekmek, yağsız tuzsuz beyaz peynir, 1 domates, salatalık, maydanoz
veya,
3 porsiyon meyve, 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 1 tatlı kaşığı bal

KUŞLUK
3 kuru kayısı, bitki çayı

ÖĞLEN
Bir büyük tabak yeşil salata, 1 yemek kaşığı kepek ilavesiyle, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 ince dilim kepekli ekmek

ARA ÖĞÜN
1 porsiyon meyve (3 taze kayısı veya 1 armut veya 2 kivi)

İKİNDİ
1 porsiyon meyve (üzüm veya kavun)

AKŞAM YEMEĞİ
8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ilave edilmiş bol salata, 1 ince dilim ekmek, 4 yemek kaşığı sarımsaklı cacık
21.00 bitki çayı
23.00 1 bardak su
1 porsiyon meyve (4 adet taze kayısı 1 yeşil elma)

YATMADAN ÖNCE:
2 bardak su
* Gün içinde her saat başı bir bardak su, gün boyu toplam 8 bardak bitki çayı içilmelidir. Ayrıca toksik etkilerinden dolayı detoks boyunca çay, kahve ve sigara kesinlikle içilmemelidir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak vicdan corbasi yapimi

Dilara Koçak 'tan vicdan çorbası tarifi
Diyetisyen Dilara Koçak’tan Diyete başladıktan sonra dayanamayıp diyeti bozan ancak pişman olanlar için metabolizma hızlandırıcı çorba tarifi (vicdan çorbası ) :

Malzemeler:

2 adet kabak
2 adet soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı (YK) bulgur
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
Az tuz
Limon
1 demet nane
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Pul biber, kimyon, karabiber

Hazırlanışı: Blenderdan geçirilen bütün malzemeler 2 bardak su ile pişirilerek hazırlanır. Afiyet olsun!

Diyetisyen Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak peynirin faydalari

Dilara Koçak peynir ve faydaları
Peynir, bir çok şekildede hayatımız içinde yer alan çok yönlü yiyeceklerden biri tanesidir. İştah açıcılarda, böreklerde, tatlılarda, ana yemeklerde, çorba ve makarnada kahvaltıda bir çok şekilde kullanılır.

Peynir, inek, koyun, keçi, deve ve manda sütünden yapılabilen çok eski bir yiyecektir.

Sabah kahvaltılarının temel taşı olan peynirin bence en iyi arkadaşlarından birisi de simittir. Yarım simit ile az yağlı peynir iyi bir kahvaltı olabileceği gibi öğleden sonra çay saatinde de keyifli bir tercih olabilir.

Kahvaltı yetişkinler için önemli ama çocuklar için kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür. Güne sağlıklı başlamak 8 – 12 saatlik açlık sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi vermek kahvaltının en önemli amacıdır ve peynir kahvaltı için iyi bir protein kaynağıdır.

Peynirin Faydaları

Protein ve kalsiyum açısından zengindir.

İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Çoğu doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olabilir.

Bazı peynirler hassasiyeti olan kişilerde migrenleri ya da alerjik tepkileri tetikleyebilir.

Peynir yapımında genellikle peynir mayası olarak bilinen bir enzim karışımı süte ilave edilir ve sütün kesmesiyle peynir yapılır. Ortalama olarak yarım kilo sert peynir yapmak için dört litre süt kullanılır.

Laktoz intoleransı olan bireyler süt ile yapılmasına rağmen peynir tüketebilirler, çünkü peynirin yapımında kullanılan enzimler ve bakteriler aynı zamanda sütteki laktozun da bir kısmını parçalarlar.

Peynir hem kalsiyum, hem protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için bir kurtarıcıdır.

Çocuklarına yeterli protein yediremediğini düşünen anneler için de iyi bir protein kaynağıdır.

Peynir faydalıdır ancak yağ, kolesterol ve sodyum açısından da zengin olduğundan bazı bireylerin dikkatli tüketmesi gerekir.

Kilo ya da kolesterol sorunu yaşayanlar peynirin az yağlı olanı tercih etmeliler. Kalp hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyonu olan hastaların da tükettikleri peynir miktarına ve cinsine dikkat etmeleri gerekir. Çoğu peynir doymuş yağ oranı yüksek olduğundan damarların tıkanma riskini artırabilir. İçeriğindeki sodyum da yüksek tansiyonlu kişilere zararlı olabilir.

Yağsız beyaz peynir ya da lor en az kalori ve yağa sahip olduğundan riskli gruptakiler için tercih sebebi olabilir, su oranı yüksek yağı az sürme peynirler de tercih edilebilir. Yağlı krem peynir kalori ve yağ bakımından sert peynirlere benzer ancak daha az kalsiyum barındırır.

Olgunlaşmış / yıllanmış peynirler hassas kişilerde migren ataklarını tetikleyebilir. Penisiline alerjisi olan kişiler rokfora ve penisilin kullanarak yapılan diğer yumuşak peynirlere tepki gösterebilir.

Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir fakat aynı zamanda kalori ve kolesterolünü de artırır. Peynirin kalorisinin yaklaşık yüzde 70-80’i yağdan kaynaklanır. Az yağlı sütten yapılan taze peynirler çok daha az yağ içerir.

Peynirin içeriğindeki vitamin ve minerallerin fonksiyonları

Kalsiyum

Peynir de süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyenler için peynir kalsiyum bakımından iyi bir kaynaktır.

Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir.

Tüm hücrelerin çalışmasında yer alır.

Güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunması kalsiyumun en önemli görevidir.

Sinir sistemi çalışması, kalp kası dahil kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında görev alır.

Fosfor

Fosfor vücudumuz için büyük önem taşıyan minerallerdendir. Vücudumuzdaki fosforun yaklaşık yüzde 75- 80’i kemik ve dişlerdedir. Süt özellikle fosfordan yana zengin bir gıdadır. Bu nedenle peynir de fosfor için iyi bir kaynak oluşturabilir.

Fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda kalsiyumla birlikte görev alır.

Doku tamirinde, protein sentezinde fosfor gereklidir.

Enerjinin etkin şekilde kullanılması içinde fosfor önemli bir yere sahiptir.

Böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için fosfor mutlaka alınmalıdır.

Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak vücut fonksiyonlarında etkinlik gösterirler. Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir beslenmede iyi bir tercihtir.
Devamını okuyun>>

dilara kocak selulitten korunma icin diyet

Dilara koçak selülit için diyet
Diyetisyen Dilara Koçak' tan selülitten korunmak için diyet.

Sabah:
12 kiraz ya da 3 dilim taze ananas
2 dilim tuzsuz lor peyniri
1 dilim tuzsuz ekmek

Ara
Bitki çayı
2 kuru kayısı

Öğle
Kabak ya da mercimek çorbası
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
1 dilim tuzsuz lor peyniri
1 dilim tuzsuz etimek

Ara
1 bardak light kefir
10 fındık
1 meyve

Akşam
1 enginar
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
4 çorba kaşığı sebzeli bulgur pilavı
Yağsız yoğurtla cacık
Salata

Ara
1 meyve
Bol su ve egzersiz

Diyetisyen Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak diyet icin oneriler


Dilara Koçak diyet için öneriler
Kadınların vücut ölçüleri çok iyi olsa da yüzde 76'sı sürekli diyet yapma fikriyle yaşıyorlar, vücudundan memnun olan kadın sayısı çok az. Aslında mutlu oldukları gerçek kiloya ulaştıktan sonra bu düşünce ile yaşanmaması gerekiyor.

Tüm sorunlarınızı kilo verince düzelecekmiş gibi odaklamayın. Diyette yaptığınız hatalarınızın sebeberini bulmaya gayret edip tekrarlamamaya çalışın, daha sonra kalıcı beslenme alışkanlıklarını kendinize hedef olarak alın.

Diyette konulan yasak, programın başarısız olmasına neden olur. Bu sebeble ölçülü miktarda her türlü yiyecek bulunan programlara güvenin.

Diyet uygularken...

# Domates, salatalık, marul, kıvırcık, roka, yeşil soğan, maydanoz gibi salata türü yiyecekler istenildiği kadar yenebilir.
# Sebzeler pişirilirken 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığı yağ konmalıdır.
# Şekersiz olarak açık çay, meyve çayları, ıhlamur serbesttir.
# Öğle ve akşam öğünleri yer değiştirebilir. Ara öğünler atlanılmamalı.
# Salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da 5 zeytin ilave edilebilir

Diyet yaparken olmazsa olmazlar

# Besin seçiminde denge oluşturun. Çok yağlı yemek yediğiniz öğünden sonra aynı gün tekrar yağ tüketmemeye çalışın.
# Eğer bir tane çikolata ile yetinemiyorsanız ardından ekşi bir şey yiyerek çikolata tadını giderin.
# Gerçekçi olun, tatilde kilo vermek yerine aynı kiloda kalmayı hedefleyin.
# Hafif bir başlangıç ardından pizza ya da büyük bir ana yemeği iki kişi paylaşmayı deneyin.
# Kilolarınıza dikkat ettiğinizi arkadaşlarınıza söylemeyin. Böylece odak noktası olmayıp rahat davranabilirsiniz.
# Su içmek için kesinlikle susamayı beklemeyin. İdrar renginiz koyu sarı ise yetersiz su tüketiyorsunuz demektir.
# Alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın, alkolün 1 gramında 7 kalori enerji vardır. Alkol ile beraber fazla kuruyemiş tüketmeyin.
# Dengeli beslenmeyi unutmayın ve akşam yemeğinde gün boyu tükettiğiniz besinleri düşünerek seçim yapın.
# Salatanıza sos olarak zeytinyağı ve limon tercih edin. Ancak kendiniz
# 1 tatlı kaşığı isteyerek önce ölçüp daha sonra ilave edin. Garsona emanet etmeyin.
# Tatlıya geçmeden önce 20 dakika bekleyin. Bu sürede beyin doyduğunuzun sinyalini alacaktır. Böylece gereksiz şeker ve yağ almamış olursunuz.

dilara koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak selulit diyeti yaparken

Dilara Koçak selülit diyeti yaparken
Selülit oluşmaya başladığında vücutta kan dolaşımı sorunları ortaya çıkıyor ve durum giderek kötüleşiyor. Çünkü gittikçe şişen yağ hücreleri kanın damarlarda dolaşımını engelliyor ve vücuttaki su çevredeki dokularca tutularak cildin görüntüsünün bozulmasına yol açıyor. Cilt dalgalanmalarını kollar ve göğüslerdeki elastikiyet kaybı izliyor.

Selülit tedavisinde diyetin rolü sadece diyetle selülitleriniz azalmaz, ancak selülit oluşumu ve ilerlemesine karşın önemli bir destektir. A, C, E vitaminleri yani antioksidantlar ve bol sıvı tüketimi selülit tedavisinde önemlidir. Üzüm, greyfurt, kiraz, portakal, kivi, tam buğday ürünleri mutlaka selülit diyetinde olmalı.

Selülit diyeti yaparken...

# Şekerli içecekleri ve tuzu azaltmak gerekir

# Yağlı besinler azaltılmalı

# Rafine edilmiş karbonhidrat yerine tam buğday ürünleri ve kuru baklagiller tercih edilmeli

# Egzersiz mutlaka yapılmalı ve sigaradan uzak durulmalı

# Alkolden uzak durup kafein alımını azaltmak da önemli

# Her gün 1 gr. C vitamini alınabilir

# Her gün en az 1.5-2 litre su içilmeli. Özellikle kış ayları cilt için de en zorlu dönemdir. Bu mevsimde cildiniz susuz kalabilir, her zamankinden daha fazla su içmelisiniz.

dilara koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak uc gunluk detoks diyeti

Dilara koçak 3 günlük detoks
1.gün

Sabah: 1 bardak kefir ve 10 adet fındık

Ara öğün: 1 adet meyve

Öğle: Kabak çorbası (sınırsız)

Ara öğün: 1 adet meyve + 10 adet fındık

Akşam : Kabak çorbası (sınırsız)

Ara öğün: 1 adet meyve

2.gün

Sabah: 1 probiyotik yoğurt, 1 kaşık yulaf, 2 adet kuru kayısı

Ara öğün: 10 adet badem

Öğle: Kabak çorbası (sınırsız)

Ara öğün: 1 adet meyve

Akşam : Izgara balık ve salata

Ara öğün: 1 adet meyve

3.gün

Sabah: 1 yumurta,1 grissini

Öğle: 1 tabak mercimek yemeği (etsiz) ve salata

Ara öğün: 1 adet meyve

Akşam : Kabak çorbası ve ızgara balık

Ara öğün: 1 meyve
Bunları da yapmalısınız:

Arınma süresi boyunca bol su içmelisiniz,
Çay çeşitlerini sınırsız içilebilirsiniz.
Kahve ve kafein içeren içeceklerden ve alkolden uzak durmalısınız.
Gün içinde istediğiniz kadar salatalık, domates, biber, marul ve kereviz sapı tüketebilirsiniz.
Devamını okuyun>>

dilara kocak ramazanda kilo almamak icin

Dilara Koçak Ramazanda kilo almamak için
  • Sakın gece yatarken sadece niyet ederek uyumayın sahura mutlaka kalkın
  • İftarda midenizi çok doldurarark tüm gün yemeniz gereken yemekleri tek bir öğünde yemeyin
  • Bol su içmeyi unutmayın
  • Tatlı olarak sütlü tatlıları tercih edin
  • Daha çok meyve sebze tüketin
  • Haftada 2 kere sütlü tatlı tüketin diğer günlerde meyve ya da kuru meyveleri tatlı olarak kullanın
  • İftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüşler yapmaya gayret edin
  • İftarlıklar genellikle yüksek yağ içerirler. bu nedenle her gün tek bir seçim yapın. Mesela bir gün tereyağ- bal diğer gün 2-3 dilim sucuk başka bir gün peynir- zeytin gibi
  • Yemeklerin suyunu yememeye çalışın böylece daha az yağ almış olursunuz
  • Yavaş yemeye çalışın ve lokmalarınızı mutlaka iyice çiğneyin
dilara koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak ramazan bayrami beslenme


Dilara Koçak ramazan bayramında beslenme önerisi
Diyetisyen Dilara koçak'tan hem bayram lezzetlerinden uzak kalmayıp hem de formunu korumak isteyenler için beslenme proğramı:

Sabah

* İki dilim kepek ekmeği/Dört çorba kaşığı tahıl gevreği
* Bir-iki çeşit az yağlı peynir/Az yağlı süt
* Domates, salatalık, yeşil biber
* Şekersiz çay/Şekersiz kahve

Ara öğün

* Bir madlen çikolata ya da bir meyve

Öğle yemeği

* Izgara köfte/Izgara tavuk
* Salata (Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
* Dört çorba kaşığı bulgur pilavı
* Cacık/Ayran

Ara

* Bir meyve/Bir madlen çikolata

Akşam

* Bir kase çorba/Bir dilim kepek ekmeği
* Altı çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
* Salata (Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile)

Ara

* Bir elma/15 üzüm/Bir ufak armut
* Bir çay bardağı süt

dilara koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak zayiflamayi kolaylastirici oneriler

Zayıflamanızı kolaylaştıracak çözümler
Her metabolizmanın enerji ihtiyacı farklıdır, metabolik hız parmak izi gibi kişilere göre değişmektedir.

Kendinizi iyi hissettiğiniz kiloyu arzu etmeniz çok normal fakat en son ne zaman o kiloda kaldınız ve bu kilonuzu uzun müddet koruyabildiniz mi?İşte bu soruların cevabı önemlidir.

En iddiasız miktarda kilo kaybı bile sağlık bakımından büyük fayda sağlayabilir. Yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, uyku bozuklukları ve bir çok tıbbi sorun, en iddiasız kilo kaybı ile bile düzelme göstermiştir. Bu gerçek her şeyi değiştirir. Hemen herkes kendini daha iyi hissettiği ve sağlık problemleri riskini azalttığı daha sağlıklı bir kiloya erişmeyi başarabilir.

Kilo verirken başarıya giden 3 önemli nokta:

Hedef Yöntem Motivasyon

Hedeflerinizi belirleyin
Hedefler her zaman için planlı bir biçimde diyetinize uymanıza yardım eder. Ulaşmak istediğiniz şeyler için detaylı bir biçimde plan yapmak başarınızın bir kısmını oluşturacaktır. Mesela 10 kilo verebilmek için kendinize 3 ay süre verin. Zamanlamanız için bir tablo hazırlayın ve her hafta alışveriş stratejilerinizi, yaptığınız egzersizleri ve ileriye dönük planlarınızı liste halinde yazın. Bunlar sizin motivasyonunuzu artıracak ve gerçekleştirme oranınızı yükseltecektir.

Başarınızı HAYAL EDİN
Genelde atletler elde etmek istedikleri başarılarının her aşamasının zihinlerinde provasını yaparlar ve bu küçük zihin oyunu kişinin kendisini bu başarıya ulaşabileceğini hissetmesini sağlar.

Aynı şekilde, siz de kendi hedeflerinizin gerçekleşmiş olduğunu, senaryoyu gözünüzde canlandırın. Mesela akşam yemeği için doğru tercihler yaptığınızı gözünüzde canlandırabilirsiniz ya da akşam bir davette önünüze gelen çikolatalı sufleyi yemek yerine sabah tartıda göreceğiniz hafiflemiş kilonuzu düşünün. Aklınıza geldikçe bu senaryoları tekrar edin.

Kendinizi SABOTE etmeyin
Bir çok kez aslında farkında olmadan kendimize yeteri kadar güvenmediğimiz ve asla kilo veremeyeceğimizi düşündüğümüz için diyetimizi sabote ederiz. Kendinizi bu tarz şeyleri düşünürken yakalarsanız hemen bunu olumlu sözlere yer değiştirmeye çalışın.

Örnek olarak; ‘İstediğim kadar kilo veremedim ama bunu değiştirebilirim. Şu andan itibaren kendime haftada 3 kere olacak şekilde egzersiz planı hazırlayacağım.’ diyebilirsiniz.

Sağlıklı beslenmeye başlamak için hiç bir zaman geç değildir genelde diyete başlamak için ayın ilk günü ya da haftanın ilk günü beklenir. Buna hiç gerek yok karar verdiğiniz andan itibaren değişime başlayın.

Kendi kendinizin KOÇU olun
Bazı insanlar kendilerini küçük görmenin alçakgönüllülük olduğuna inanırlar. Fakat siz arkadaşlarınızı şişman veya çirkin diye çağırır mısınız? Aynı saygıyı siz de görmek istersiniz değil mi?

Bu sebeple kendi kendinizin en yakın arkadaşı olmayı deneyin. Aksaklıkları kafanıza takmayın ve ilerleyişinizi kutlayın. Bunun en iyi yollarından birisi de hayatınızın tüm alanlarında sahip olduğunuz kişisel, profesyonel ve fiziksel becerilerinizi liste halinde sıralamanız olacaktır.

Bugünden itibaren yaptığınız tüm doğru şeyleri not edin. Doğruların büyük bir hızla artması sizi şaşırtacak.

Kendinize güvenin
Kendinize olan güveniniz hakkında tereddütünüz mü var? Bunun bir yolu da kendinize olan inancınızı olumlu cümleler ile desteklemektir; basit, kendinizi onaylayıcı ifadeleri hergün tekrarlamaya çalışın size destek olabileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza bunu açıkça anlatın. Sizi iyi tanıyan birilerinin önceki başarılarınızı hatırlatması kendinize olan güveni tazelemenize yardım edebilir.

Battı balık yan gider demeyin
Ya hep ya da hiç şeklinde düşünmemeye çalışın, Mesela sırf bir öğünde fazla yediniz diye diyetinizi mahvettiğinizi düşünmeyin. Kendinize karşı daha nazik olun ve yaşanan aksilikleri, öğrenmek için bir fırsat olarak görmeye çalışın.

Hedeflerinizin peşinden gidin
Kilo kaybetmekle ilgili hedeflerinize ulaşacağınıza dair olan inanç çok önemlidir. Fakat bunu aynı zamanda beslenmede davranış değişiklikleri yaparak ve aynı zamanda fiziksel aktivitenizi artırarak gerçekleştirmelisiniz. Kendinizi sadece incecik olarak düşünemezsiniz ama beklentilerinizi etkin kılmak için kendinizi doğru ruh durumu içerisinde düşünebilirsiniz.

Diyetisyen Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak dash diyeti


Dilara koçak yüksek tansiyon için Dash diyeti
Türkçeye “Hipertansiyonu Durdurmak İçin Beslenme Yaklaşımları” şeklinde çeviribileceğimiz DASH diyeti ile 14 gün içerisinde tansiyonda düşme olduğu tespit edildi. Dash diyetinin bir amacı da sodyum alımını kısıtlamak

“DASH” İngilizce bir kısaltma, Açılımı şöyle Dietary Approaches to Stop Hypertension... Türkçesi ise şöyle ifade edilebilir: Hipertansiyonu Durdurmak İçin Beslenme Yaklaşımları (HDBY).

DASH tipi beslenme yüksek tansiyon üstünde oldukça etkili ve Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından desteklenmekte. Bu konuda yapılan araştırmalar bu dash diyeti ile 14 gün içerisinde tansiyonda düşme olduğunu ortaya koyuyor.

Bazı araştırmalar DASH tipi beslenme ile koroner kalp hastalığı ve inme riskinin de oldukça azaldığını gösteriyor. Bu araştırmaya göre DASH diyetine en çok uyan kadınların en düşük inme, miyokardiyal infarksiyon ve koroner kalp hastalığı ölüm oranlarına sahip oldukları tespit edildi.

DASH diyetinin temel prensipleri şunlar:
Yüksek lif, düşük kalori yoğunluğu ve uygun porsiyonlarla dengeli bir diyet esas amaçtır.
Düşük doymuş yağ, kolesterol ve total yağı az içeren besinler hedeflenir.
Hayvansal yağlar ve kırmızı et azaltılır, haftada en az iki balık yenilmesi iyi olur.
Posadan zengin tam taneli tahıl ve karbonhidratlar vardır.
Bol sebze ve meyve tüketilir.

Kalsiyum, protein kaynağı olarak az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri tüketimi artırılır.
Protein, posa, potasyum, magnezyum kaynağı olarak yağlı tohumlar ile baklagiller artırılır.

Diyette; kırmızı et, şeker, şeker eklenmiş besinler, şekerli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmıştır. Diyet potasyum, magnezyum, kalsiyum, protein ve liften zengindir. Diyetteki bir diğer amaç ise sodyum alımını kısıtlamaktır.

Sodyum denildiğinde aklımıza “tuz” geliyor tabii.. ancak sodyum sınırlı diyetlerde sadece tuzsuz yemek yeterli olmayabilir, bazı besinlerin tuz içeriğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü sodyum ile yüksek kan basıncı arasında önemli bir bağlantı vardır. Ancak yine de sodyum beslenmemizde mutlaka bulunması gereken bir besin öğesi olarak karşımıza çıkar.

Bir çok sağlıklı kişi günlük ihtiyacının çok üstünde tuz tüketmektedir. Oysa günlük ihtiyacımız sadece günlük 2400 mg sodyumdur 1 gr tuz= 400 mg sodyum olarak düşünüldüğünde tuz olarak bu miktar 6 gramdır. Yaklaşık olarak 1 çay kaşığı kadar. Ancak bu yiyeceklerin içindeki tuzu da kapsamaktadır. Yüksek tansiyonu olanların genelde günlük 1500 mg sodyumu geçmemeleri önerilmektedir. Bu miktar kişisel özellik, doktorun tedavi şekli ve kullanılan ilaç tedavisine göre değişebilir.

100 gramdaki sodyum miktarı

Turşu (salatalık) 1353 mg
Ketçap 1042 mg
Kaşar peyniri 710 mg
Edirne peyniri 252 mg
Yumurta 138 mg
Dana Eti 80 mg
Levrek 68 mg
Süt 49 mg
Yoğurt 47 mg
Salça 38 mg
Mercimek 30 mg

Böbrekler vücuttaki sodyum dengesini ayarlayan en önemli organdır. Böbreklerde bir sorun olmayan vücuttaki sodyum konsantrasyonu, çok yüksek seviyelere çıkmaz. Sodyum eksikliği ile karşılaşmak, çok görülen bir durum değildir.

Çünkü sodyumu bir çok besinden alabilmekteyiz. Ancak kusma, ishal gibi elektrolit kaybının yaşandığı problemler olduğunda vücuttaki sodyum düzeyinde düşüş yaşanabilir.

İyotlu tuzun farkı nedir?
Normal sofra tuzuna iyot eklenmiş olması aradaki tek farktır. Vücudun iyoda da ihtiyacı vardır. İyotlu tuz tüketildiğinde, vücudun iyot ihtiyacına destek verilmiş olur. İyot tiroit bezi çalışmasını düzenleyerek, guatr hastalığının oluşumunu engelleyici etki yaratmaktadır.

Neler yapabilirsiniz?
Tuzlu tada karşı duyarlılığınız varsa tuz tüketiminizi yavaş yavaş azaltıp yeni tat alışkanlığı kazanabilirsiniz.

Lezzet katma alışkanlığınız, yemeklerinize tuz eklemek yönünde ise onun yerine çeşitli baharatları kullanarak tuz tüketim alışkanlığınızı düşürebilirsiniz.

Soslu yemekler yerine ızgara ve haşlama yöntemi ile pişirilenleri seçmeniz yine sodyum alımınızı azaltabilir.

Taze yiyecekler tüketin, salamura yiyecek tüketimini azaltın.
Ketçap, hardal, soya sosu ve tuzlu salata soslarını kullanmamaya gayret edin
Tuzu yemek masasından kaldırın.

Yiyeceklerinizi limon suyu, sirke, sarımsak ve baharatlar ile tatlandırın.
Kraker, mısır ve kuruyemişlerin tuzsuz olanlarını tercih edin.

Alışveriş yaparken etiketlerini okuyarak içeriğinde daha az sodyum olanları tercih edin.

Örnek bir dash diyeti :

Kahvaltı :
1 bardak portakal suyu
1 bardak yağsız süt ve 1 çorba kaşığı kahvaltılık gevrek
1 muz
- domates, salatalık, yeşil biber vb (istediğiniz miktarda)
1 ince dilim kepek ekmeği
1 çay kaşığı bal

Öğle yemeği :
Tavuk göğsü ile hazırlayacağınız yeşil salata
1 su bardağı yağsız yoğurt
1 ince dilim kepekli ekmek
1 portakal

Akşam yemeği :
250 gram ızgara balık
4 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
Haşlanmış brokoli ve domates
Semizotu salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, domates, salatalık, yeşil soğan, yeşil biber ilave edilecek)
1 dilim kepek ekmek
1 elma

Aralarda acıktığınızda
1 adet meyve
ya da
4 adet kuru kayısı
ya da
4 adet taze ceviz
veya
8 adet taze fındık

DASH diyeti kuralları
* Salatalarınıza sirke, limon ve çeşitli baharatlardan dilediğiniz miktarda, zeytinyağını en fazla 1 tatlı kaşığı olacak şekilde koyabilirsiniz. Tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
* Yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanacağınız tavuk eti mutlaka derisiz ve göğüs kısmından olmalıdır.
* Tüm yemekleri iyice çiğneyerek ve küçük küçük lokmalar halinde yemelisiniz.
* Pilav, sebze gibi yardımcı yemekleri ana yemek ile birlikte aynı tabağa koymalı ve ana yemek ile aynı anda yemelisiniz.
Diyetisyen Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

dilara kocak yuksek tansiyon icin dash diyeti

Dilara koçak yüksek tansiyon için Dash diyeti
Türkçeye “Hipertansiyonu Durdurmak İçin Beslenme Yaklaşımları” şeklinde çeviribileceğimiz DASH diyeti ile 14 gün içerisinde tansiyonda düşme olduğu tespit edildi. Dash diyetinin bir amacı da sodyum alımını kısıtlamak

“DASH” İngilizce bir kısaltma, Açılımı şöyle Dietary Approaches to Stop Hypertension... Türkçesi ise şöyle ifade edilebilir: Hipertansiyonu Durdurmak İçin Beslenme Yaklaşımları (HDBY).

DASH tipi beslenme yüksek tansiyon üstünde oldukça etkili ve Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından desteklenmekte. Bu konuda yapılan araştırmalar bu dash diyeti ile 14 gün içerisinde tansiyonda düşme olduğunu ortaya koyuyor.

Bazı araştırmalar DASH tipi beslenme ile koroner kalp hastalığı ve inme riskinin de oldukça azaldığını gösteriyor. Bu araştırmaya göre DASH diyetine en çok uyan kadınların en düşük inme, miyokardiyal infarksiyon ve koroner kalp hastalığı ölüm oranlarına sahip oldukları tespit edildi.

DASH diyetinin temel prensipleri şunlar:
Yüksek lif, düşük kalori yoğunluğu ve uygun porsiyonlarla dengeli bir diyet esas amaçtır.
Düşük doymuş yağ, kolesterol ve total yağı az içeren besinler hedeflenir.
Hayvansal yağlar ve kırmızı et azaltılır, haftada en az iki balık yenilmesi iyi olur.
Posadan zengin tam taneli tahıl ve karbonhidratlar vardır.
Bol sebze ve meyve tüketilir.

Kalsiyum, protein kaynağı olarak az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri tüketimi artırılır.
Protein, posa, potasyum, magnezyum kaynağı olarak yağlı tohumlar ile baklagiller artırılır.

Diyette; kırmızı et, şeker, şeker eklenmiş besinler, şekerli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmıştır. Diyet potasyum, magnezyum, kalsiyum, protein ve liften zengindir. Diyetteki bir diğer amaç ise sodyum alımını kısıtlamaktır.

Sodyum denildiğinde aklımıza “tuz” geliyor tabii.. ancak sodyum sınırlı diyetlerde sadece tuzsuz yemek yeterli olmayabilir, bazı besinlerin tuz içeriğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü sodyum ile yüksek kan basıncı arasında önemli bir bağlantı vardır. Ancak yine de sodyum beslenmemizde mutlaka bulunması gereken bir besin öğesi olarak karşımıza çıkar.

Bir çok sağlıklı kişi günlük ihtiyacının çok üstünde tuz tüketmektedir. Oysa günlük ihtiyacımız sadece günlük 2400 mg sodyumdur 1 gr tuz= 400 mg sodyum olarak düşünüldüğünde tuz olarak bu miktar 6 gramdır. Yaklaşık olarak 1 çay kaşığı kadar. Ancak bu yiyeceklerin içindeki tuzu da kapsamaktadır. Yüksek tansiyonu olanların genelde günlük 1500 mg sodyumu geçmemeleri önerilmektedir. Bu miktar kişisel özellik, doktorun tedavi şekli ve kullanılan ilaç tedavisine göre değişebilir.

100 gramdaki sodyum miktarı

Turşu (salatalık) 1353 mg
Ketçap 1042 mg
Kaşar peyniri 710 mg
Edirne peyniri 252 mg
Yumurta 138 mg
Dana Eti 80 mg
Levrek 68 mg
Süt 49 mg
Yoğurt 47 mg
Salça 38 mg
Mercimek 30 mg

Böbrekler vücuttaki sodyum dengesini ayarlayan en önemli organdır. Böbreklerde bir sorun olmayan vücuttaki sodyum konsantrasyonu, çok yüksek seviyelere çıkmaz. Sodyum eksikliği ile karşılaşmak, çok görülen bir durum değildir.

Çünkü sodyumu bir çok besinden alabilmekteyiz. Ancak kusma, ishal gibi elektrolit kaybının yaşandığı problemler olduğunda vücuttaki sodyum düzeyinde düşüş yaşanabilir.

İyotlu tuzun farkı nedir?
Normal sofra tuzuna iyot eklenmiş olması aradaki tek farktır. Vücudun iyoda da ihtiyacı vardır. İyotlu tuz tüketildiğinde, vücudun iyot ihtiyacına destek verilmiş olur. İyot tiroit bezi çalışmasını düzenleyerek, guatr hastalığının oluşumunu engelleyici etki yaratmaktadır.

Neler yapabilirsiniz?
Tuzlu tada karşı duyarlılığınız varsa tuz tüketiminizi yavaş yavaş azaltıp yeni tat alışkanlığı kazanabilirsiniz.

Lezzet katma alışkanlığınız, yemeklerinize tuz eklemek yönünde ise onun yerine çeşitli baharatları kullanarak tuz tüketim alışkanlığınızı düşürebilirsiniz.

Soslu yemekler yerine ızgara ve haşlama yöntemi ile pişirilenleri seçmeniz yine sodyum alımınızı azaltabilir.

Taze yiyecekler tüketin, salamura yiyecek tüketimini azaltın.
Ketçap, hardal, soya sosu ve tuzlu salata soslarını kullanmamaya gayret edin
Tuzu yemek masasından kaldırın.

Yiyeceklerinizi limon suyu, sirke, sarımsak ve baharatlar ile tatlandırın.
Kraker, mısır ve kuruyemişlerin tuzsuz olanlarını tercih edin.

Alışveriş yaparken etiketlerini okuyarak içeriğinde daha az sodyum olanları tercih edin.

Örnek bir dash diyeti :

Kahvaltı :
1 bardak portakal suyu
1 bardak yağsız süt ve 1 çorba kaşığı kahvaltılık gevrek
1 muz
- domates, salatalık, yeşil biber vb (istediğiniz miktarda)
1 ince dilim kepek ekmeği
1 çay kaşığı bal

Öğle yemeği :
Tavuk göğsü ile hazırlayacağınız yeşil salata
1 su bardağı yağsız yoğurt
1 ince dilim kepekli ekmek
1 portakal

Akşam yemeği :
250 gram ızgara balık
4 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
Haşlanmış brokoli ve domates
Semizotu salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, domates, salatalık, yeşil soğan, yeşil biber ilave edilecek)
1 dilim kepek ekmek
1 elma

Aralarda acıktığınızda
1 adet meyve
ya da
4 adet kuru kayısı
ya da
4 adet taze ceviz
veya
8 adet taze fındık

DASH diyeti kuralları
* Salatalarınıza sirke, limon ve çeşitli baharatlardan dilediğiniz miktarda, zeytinyağını en fazla 1 tatlı kaşığı olacak şekilde koyabilirsiniz. Tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
* Yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanacağınız tavuk eti mutlaka derisiz ve göğüs kısmından olmalıdır.
* Tüm yemekleri iyice çiğneyerek ve küçük küçük lokmalar halinde yemelisiniz.
* Pilav, sebze gibi yardımcı yemekleri ana yemek ile birlikte aynı tabağa koymalı ve ana yemek ile aynı anda yemelisiniz.
Diyetisyen Dilara Koçak
Devamını okuyun>>

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder